develop own website

Ubica broj jedan


Pedesetogodišnji Radovan bio je oličenje zdravlja, uzoran građanin i porodičan čovek, voljen od svoje dece i zajednice. Ali njegov uticaj je naglo iščezao, kada se jednog nedeljnog jutra, bez ikakvog upozorenja, srušio mrtav. Dok je ožalošćena porodica organizovala sahranu, čekali su izveštaj o tajanstvenom uzroku smrti. Presuda je brzo stigla: srčani napad.

Radovan je postao najnovija žrtva vodećeg uzroka smrti u mnogim zemljama: koronarno-arterijska bolest (KAB). Nažalost, ova tužna priča je suviše česta. Još više plaši činjenica da je kod 30% onih sa KAB-om prvi znak oboljenja iznenadna smrt! Ipak, naučni dokazi otkrivaju da ne morate doživeti istu sudbinu. Ovaj traktat ima za cilj da vas pouči o KAB-i i objasni kako je možete izbeći ili izlečiti!
Šta je koronarno-arterijska bolest?

KAB izaziva oštećenje koje nastaje na oblogama zidova koronarnih arterija, malih krvnih sudova koji snabdevaju srce krvlju. Kada se jednom oštete, ovi zidovi postaju osetljivi prema otvrdnjavanju (ateroskleroza), sužavanju (zbog nakupljanja naslaga) i na kraju, potpuno začepljenje. Kada se protok krvi u srce smanji, osoba može doživeti bol (angina). Ako se sud u potpunosti začepi, tkivo koje ne prima krv od mesta začepljenja, izumire. Ako je područje koje izumire dovoljno veliko, srce ne može uspešno pumpati krv, osuđujući pojedinca na život smanjene energije i mogućnosti. Ipak, čak i blaži srčani udari mogu biti fatalni. Oštećeni srčani mišić sklon je nepravilnim ritmovima, koji su često skriveni uzročnik iznenadne smrti.

Uzroci oštećenja
Šta izaziva oštećenje arterija?
Pušenje direktno oštećuje koronarne arterije, čineći ih podložne grčevima i nakupljanju naslaga. Pušači su takođe skloniji fatalnim aritmijama ukoliko dožive srčani udar.
Visok krvni pritisak još više oštećuje koronarne arterije, ubrzavajući stvaranje naslaga.
Povišeni nivo šećera u krvi kod dijabetičara ubrzava proces arteroskleroze (sakupljanje masnoće u arterijama)
Pasivan, sedeći način života doprinosi procesu razvijanja bolesti tako što podiže krvni pritisak, pogoršava masnoće u krvi i podiže nivo šećera.

Dobra vest
Koronarno-arterijske bolesti se mogu zaustaviti pa čak i izlečiti, i to se može dogoditi veoma brzo.
Drugi svetski rat doveo je do strahovitog gubitka života, ali je takođe pružio uvid u proces KAB-a. Užasi i zahtevi ratovanja često izazivaju promene u navikama ishrane. Neke evropske nacije bile su prisiljene da žive na biljnoj ishrani, umesto predratne ishrane koja je bila bogata mesnim i mlečnim proizvodima. Te zemlje doživele su dramatičan pad srčanih oboljenja.

1990. godine, dr. Din Orniš i njegove kolege pokazale su da ishrana bogata biljkama može da se koristi kao deo sveobuhvatnog programa za smanjivanje začepljenja u srčanim krvnim sudovima. Pored vegetarijanske ishrane, Ornišovi ispitanici prestali su da puše, redovno su vežbali i imali su grupnu podršku. I vi možete doživeti ove prednosti. Evo kako:

Život bez duvanskog dima. Ako ste pušač, najvažnija akcija koju možete preduzeti da biste produžili život i sprečili KAB jeste da prestanete pušiti. Pored smanjivanja rizika od KAB-a, i smanjivanja rizika od smrti čak i ako doživite srčani napad – prestanak pušenja smanjiće vaš rizik od kancera, Alchajmerove bolesti i osteoporoze. Pomoći će vam i da koža ostane mladolika!
Aktivan način života: Vaš srčani mišić jača kroz fizičko vežbanje. Štaviše, vežbanje smanjuje nivoe masnoće u krvi koja doprinose začepljenju srčanih arterija. Vežbanje takođe poboljšava HDL (ponekada se naziva „dobri holesterol”). HDL je fascinantan sastojak koji doslovno uklanja holesterol iz začepljenja u vašim arterijama. Kao što je već spomenuto, vežbanje takođe pomaže u snižavanju šećera u krvi i krvnog pritiska.

Sveukupno, aktivni pojedinci imaju 45% smanjeni rizik od nastanka srčanog oboljenja. Dobar cilj za mnoge ljude jeste da vežbaju 30 minuta dnevno. To ne mora da se dogodi odjednom – po pet ili deset minuta tokom dana mogu započeti proces isceljenja. Hodanje, plivanje, baštovanstvo i rad u dvorištu odlična su vežba. Upamtite, najbolje je da se posavetujete sa lekarom pre bilo kakvog programa za vežbanje.
Život zasnovan na poverenju u Boga. Možda ćete se iznenaditi, ali istraživanje mumija egipatskog plemstva otkrilo je da su umirali od mnogih istih bolesti koje i danas izazivaju smrt u zapadnom svetu. Te bolesti obuhvataju KAB, a smatra se da je to uzrok smrti čuvenog Ramzesa Velikog.
Još je fascinantniji izveštaj o tome kako je Bog izveo Izrailjce iz Egipta i odveo ih od tih egipatskih bolesti. Ishrana zasnovana na bilju predstavljena u prvom poglavlju drevnih Jevrejskih Spisa (1.Mojsijeva 1,29), kao da je smišljena da zaustavi i izleči KAB.

Kada je Bog izveo Izrailj iz Egipta, On je obezbedio i biljnu ishranu poznatu kao „mana” („nebeski hleb”, Psalam 78,24), kao i vodu za piće (2.Mojsijeva 17,6). Pošto su hodali do Obećane zemlje, uživali su u uračunatom programu za vežbanje. Bog je obećao da Jevreji, ako slede Njegov plan, neće doživeti nijednu bolest koja je mučila Egipćane (2.Mojsijeva 15,26). Kasnije, prorok Danilo sledio je sličan plan (Danilo 1,11.12), što je donelo zdravlje i dugovečnost njemu i njegovim drugovima. Nakon samo deset dana, u onome što Medicinski žurnal Nove Engleske naziva najstarijim naučnim istraživanjem, Danilo i njegovi prijatelji pokazali su značajne fizičke prednosti (Danilo 1,15). Kroz tri godine, ovaj način života takođe je poboljšao njihove mentalne sposobnosti (Danilo 1,20).

Takvi rezultati ne treba da nas iznenade. Preko 3200 naučnih istraživanja sada svedoči o pozitivnom uticaju religije i duhovnosti na zdravlje. U jednom nedavnom pregledu ovih istraživanja otkriveno je da „ne postoji ni jedno drugo medicinsko stanje na koje bi religija i duhovnost najviše uticali od kardiovaskularnih oboljenja”.

Pridružite se grupi za podršku
Donošenje promena u načinu života nije lako, pa zašto ne pokušate da pronađete neku grupu za podršku koja radi na zaustavljanju, izlečenju ili sprečavanju srčanih oboljenja? Mnoge bolnice i društvene grupe nude razne resurse kako bi pomogli onima koji se bore sa srčanim oboljenjima i faktorima rizika. Potražite i one koje obuhvataju i duhovnu komponentu.